De belangstelling voor biowijn is nog nooit zo groot geweest. Biologische wijn, biodynamische wijn, natuurwijn, … En dan zijn er nog de vele biologische logo’s op flessen. Hoe weet je nu wat je koopt? Is biowijn lekkerder? Krijg ik minder hoofdpijn als ik bio drink? We nemen je graag mee in de groene wereld van de biowijnen.
Biologische wijn
De term ‘biologisch’ is wettelijk vastgelegd volgens Europese richtlijnen. In de biologische wijnbouw worden uitsluitend meststoffen van natuurlijke organische oorsprong gebruikt worden. Voor ziektebestrijding maakt men gebruik van natuurlijke producten, zoals kopersulfaat, en een beperkte hoeveelheid zwavel. Daarnaast zet men natuurlijke vijanden van schadelijke insecten in (zoals lieveheersbeestjes tegen bladluizen). Onkruid tussen de druivenranken wordt mechanisch verwijderd, want er mogen geen herbiciden gebruikt worden. De wijnboer kan ook kiezen voor druivenrassen die meer ziekteresistent zijn. Al deze factoren zorgen voor een kleinere ecologische voetafdruk.
Ook voor de vinificatie zijn er biologische richtlijnen: er mogen geen chemische smaak-, geur-, of kleurstoffen worden toegevoegd. Enkel een beperkt aantal enzymen en natuurlijke additieven zijn toegestaan, en de maximale hoeveelheid sulfiet die mag worden toegevoegd is 30% lager dan bij conventionele wijn. Veel biologische wijnmakers kiezen ervoor om zelfs minder sulfiet te gebruiken dan wettelijk toegestaan.
Biologische wijnen herken je aan het Europese biolabel of het AB label. Om dit label verkrijgen moet een wijnboer 3 jaar biologisch werken, de ‘conversieperiode’. Sommige wijnmakers werken wel biologisch, maar kiezen ervoor om geen officieel label aan te vragen vanwege de administratieve en financiële lasten.
Biodynamische wijn
Bij biodynamische wijn gaat de wijnboer verder dan biologische richtlijnen. De biodynamische principes zijn gebaseerd op de theorie van Rudolf Steiner.
Om sterke wijnstokken te krijgen die gezonde druiven voortbrengen wordt heel hard ingezet op het verbeteren van de bodemkwaliteit en het evenwicht in de wijngaard. Door compost en biodynamische preparaten toe te voegen, verbetert men de bodem en krijgen de wijnstokken extra voedingsstoffen en mineralen, wat resulteert in rijkere aroma’s en structuur in de wijn.
Er wordt ook de link gelegd tussen de natuur en de kosmos en de effecten van het bioritme van de hemellichamen zoals aarde, maan, zon en sterren op de wijngaard.
In de wijnkelder werkt men zo natuurlijk mogelijk met minimale interventie. De natuurlijke gisten die voorkomen op de druiven en in de wijnkelder zorgen voor de gisting. Dit zorgt voor een breed pallet aan aroma’s en voegt een rijke complexiteit en puurheid toe aan de wijn.
Demeter en Biodyvin zijn officiële controle-instanties voor biodynamische wijnen.
En natuurwijn?
Bij natuurwijn staat de natuur centraal. De druiven zijn afkomstig van biologische of biodynamische teelt. De wijnbouwer laat de natuur zijn werk doen, en zal niets toevoegen of er niets uitfilteren tijdens het vinificatieproces. Op die manier maakt de wijnbouwer en maximaal terroir-gebonden wijn. Er is geen officiële wetgeving voor natuurwijn, maar een aantal wijnbouwers hebben zich verenigd en een eigen charter gemaakt. (bv in Frankrijk A.V.N. en Vins S.A.I.N.S.).
Waarom kiezen voor biowijn?
Biowijn biedt belangrijke voordelen. Niet alleen is biologische productie minder belastend voor het milieu, maar ook voor je gezondheid biedt biowijn pluspunten! Biologische wijn bevat geen kunstmatige smaak-, geur- en kleurstoffen, én een lagere dosis sulfiet. Veel minder schadelijke stoffen dus voor je lever om af te breken. Die kan zich dus focussen op het afbreken van de alcohol waardoor de kans op een kater lager is dan bij conventionele wijn. Geniet echter altijd met mate.
Geen onbelangrijke voordelen dus, maar daarnaast zijn we bij Vinooh ook echt overtuigd dat bio ook echt pluspunt is op vlak van smaak in je glas! Biologische wijn maken begint in de wijngaard. Biologische, biodynamische en natuurwijnen zijn afkomstig van wijngaarden met een rijke biodiversiteit, zowel boven- als ondergronds. En die kwaliteit, dat proef je in je glas!
Veel van de door ons geselecteerde wijnmakers werkt biologisch of zijn in bio conversie.
- Domaine Modat Roussillon: sinds 2007 bio gecertifieerd, en volledig biodynamisch sinds 2012.
- Cantina Di Filippo Umbrië: sinds 1994 biologisch gecertifieerd, werkt sinds 2008 voor de druiventeelt ook volgens de biodynamische methode, vinificatie met natuurlijke gisten.
- La Vinyeta Empordà: deel van de wijngaarden is reeds bio gecertifieerd, het overige deel is in conversie.
- Domaine Piquemal Roussillon: in conversie, bio gecertifieerd vanaf oogst 2024
- Chateau de Fontenille Bordeaux: in conversie, bio gecertifieerd vanaf oogst 2024
- Raineri Vini Piemonte: is gecertificeerd volgens het SQNPI (duurzame kwaliteit volgens volgens agronomische technieken die het milieu en de menselijke gezondheid respecteren), en werkt met natuurlijke gisting.
- Castelmaure Languedoc maakt reeds 2 wijnen in bio: Sansa! en Horizon Sauvage
In ons assortiment vind je ook wijnen zonder toegevoegd sulfiet:
- Nonso ‘non solfiti’ van Di Filippo (wit): Een natuurwijn van 100% Grechetto die je moet proeven! Een ongefilterde wijn met een fantastisch aromapallet in de neus én de mond.
- Sansa! de klassieker van Castelmaure ‘SANs Sulphite Ajouté (rood): een mooi geconcentreerde wijn van Syrah, Carignan en Grenache, vol fruit, kruidigheid en een lange afdronk.