Paddestoelen & truffels: De herfst is hét moment om gerechten met (bos)paddestoelen te bereiden, of nog fijner: met truffel. Beiden hebben een aards karakter wat je prachtig kan benadrukken met een bijpassende wijn. Dit kan zowel met wit als rood, afhankelijk van het gerecht en de ingrediënten.
Gerechten zoals een romige pasta met truffel worden perfect aangevuld met een vollere elegante witte wijn, zoals La Vinyeta Llavons blanc of Duché d’Uzès fût van Orviel.
Ga je voor rood, dan kan je een mooie match maken met elegante wijnen van Pinot noir en Carignan die mooi aansluiten bij de aardse toetsen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een risotto met bospaddestoelen, gecombineerd met de Modat Petit ModAt'mour of de of of de Amdaro Torgiano.
(Vergeten) herfstgroenten:
Er is een overvloed aan smakelijke herfstgroenten zoals pastinaak, raap, aardpeer, knolselder, pompoen, … Deze zijn eindeloos te combineren tot warme gerechten met intense smaken. Serveer ze met een lekker stukje gevogelte of wit vlees en een mooie rijke witte wijn bij zoals de Piquemal Terres Grillées of de Vayssette Clémence. Ook met vis kan je in de herfst je creativiteit de vrije loop laten. Wat dacht je van gebakken zalm met pompoenpuree, afgewerkt met krokante pancetta? Serveer hierbij de Castelmaure Probatoire!
Zalige stoofpotjes:
Traag gegaarde stoofpotjes zoals stoofvlees, coq au vin, dat is pure comfortfood op koude dagen! Combineer met een soepele zuiderse kruidige rode wijn voor een heerlijke maaltijd. Laat je inspireren door de Vayssette Cuvée Lea, Gourmand Chateau de Fontenille.
Wijntips bij wild
Met de komst van de herfst is het ook terug tijd voor heerlijke wildgerechten. Lees onze pairingtips hier: wijn bij wild