In onze zoektocht naar de ideale wijn zijn wij tijdens onze wijnreis doorheen de Pfalz aanbeland bij Oliver Zeter. Als je zijn naam uitspreekt ten opzichte van andere wijnboeren en wijnkenners, dan zeggen ze allen onmiddellijk hetzelfde : “He is The king of Sauvignon Blanc”.
Zie ook het boek “Wijnland Duitsland” van Gerd Brabant en Marc Roovers : “Sauvignon blanc noem je in één adem met Oliver Zeter. Zijn wijnen op basis van deze druif zijn bij de beste in Duitsland. Zowel de frisse en speelse instap als de houtgelagerde Fumé tonen vakmanschap. Maar heel zijn gamma staat op hoog niveau”.
Hetgeen we ter plaatse geproefd hebben, heeft dit alleen maar bevestigd !
Oliver Zeter heeft zijn kundigheid en passie voor de Sauvignon Blanc drijf meegekregen tijdens zijn vorming en stages als wijnbouwer in Italië (Alto Adige) en Zuid-Afrika, waar ook uitstekende versies van deze druif worden gemaakt.
Waar we bij Weingut Siener gegaan zijn voor zijn Rieslings, weisburgunder en Spätburgunder, kozen we bij Oliver Zeter voor zijn instap Sauvignon blanc en Grauburgunder, alsook twee blendwijnen.
Op de etiketten van de monocépage wijnen figureert een handgetekende beer met een 'Dubbeglas' in de hand.
De tekening is afkomstig uit de pen van een bekende kunstenaar uit de Pfalz en vriend van Olivers overgrootvader Walter Baer (Duits voor beer). In 1933 kon Walter op een gegeven moment zijn vrienden niet ontmoeten voor het gebruikelijke ‘glas wijn of twee’ en stuurde de kunstenaar de schets op een ansichtkaart naar zijn vriend Walter de ‘Beer’. Oliver heeft deze ansichtkaart nog steeds in zijn keuken hangen en verklaarde dat hij op het etiket zou komen als hij wijn zou maken.
En zo geschiedde vanaf 2007.
Op het etiket van de blendwijnen is een klauw getekend : eenvoudiger van signatuur, maar wel gemaakt van de hand van de Beer.
Het wijnbedrijf Oliver Zeter is gevestigd in Neustadt am der Weinstrasse (deelgemeente Haardt) in het hart van de Zuidelijke Pfalz en beschikt over 40 hectare wijngaarden : 12 ha eigen wijngaard en 28 hectare op basis van pacht- en contractwijngaarden met levering van druiven.
Zijn moto : RIGHT PLACE, RIGHT GRAPE.
“Ik wil levendige wijnen maken, geen monumenten. Drinkbare wijnen, maar wel rijk aan finesse. Mijn wijnen moeten communicatie mogelijk maken, bij het eten, maar ook op zichzelf uitstekend zijn”.



