Cantina Daniele Rossi is gevestigd in Torgiano, in Umbrië, ten zuiden van Perugia, en is een jong en klein wijnbedrijf. Vier hectare wijngaarden werden aangeplant rond de oude boerderij begin 2000, de eerste flessen werden geproduceerd in 2017. Er worden slechts twintigduizend flessen per jaar gemaakt, waardoor het een boutique- of microwinery is.
Het uitzicht vanuit de boerderij is prachtig, met een honderdtachtig graden panorama over Bettona en Torgiano. De skyline is in één lijn terug te vinden op de flesetiketten. De wijngaarden bevinden zich op 300 meter hoogte. Je kan er ook prachtig logeren tussen de wijngaarden in hun B&B Casale Villa Chiara.
De gekozen variëteiten zijn Grechetto di Todi, Trebbiano Spoletino, Sangiovese en Merlot, in een ondergrond die varieert van kleiachtig tot zanderig.
Daniele's benadering van de wijnwereld is vervuld met passie. Zonder technische opleiding, maar met training in het veld en met de steun van een oenoloog die hem begeleidt in de verschillende processen, zowel in de wijngaard als in de kelder. Er wordt gekozen voor de principes van het biologisch wijnmaken, zonder pesticiden en met minimale interventie.
Zowel de witte wijn in ons assortiment, gemaakt van de Grechetto di Todi-druif, als de rode wijnen zijn juweeltjes. Ze blinken uit door hun zachtheid, frisse, fruitige en minerale karakter, het tegenovergestelde van de alcoholische blockbusters die men vaak aantreft in het warme midden van Italië.